Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ľudstvo je o krok bližšie k svetovej vojne: Použitie jadrových zbraní už spomenul aj Lukašenko!

prezident Bieloruska Alexander Lukašenko
prezident Bieloruska Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MOSKVA - Počas taktických jadrových testov v Bielorusku prebehli aj viaceré vyjadrenia. Verejnosť doslova šokovali slová prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý spomenul až použitie jadrových zbraní.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Minulý týždeň sa konalo v Moskve zasadnutie Eurázijskej ekonomickej únie, v rámci ktorej ruské a bieloruské sily vykonávali taktické cvičenia s jadrovými zbraňami. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa počas rozhovorov pre médiá vyjadril, že k jadrovej katastrofe je ľudstvo bližšie, ako kedykoľvek predtým. Píše o tom Daily Mail. "Neplánujeme na nikoho zaútočiť. Ale každý by mal pochopiť, že sme schopní vrátiť úder," doplnil. 

Dôvod vojenského cvičenia

Súčasťou taktického cvičenia bolo aj odpaľovanie rakiet Iskander z bojových lietadiel Su-25. Bielorusko už tiež patrí medzi krajiny, ktoré majú vo svojom vlastníctve jadrové zbrane. Zaslúžil sa o tom ruský prezident Vladimir Putin, ktorý ich dodal svojmu vernému spojencovi. 

"Použite jadrových zbraní má hrozné následky. Pravdepodobne ste si všimli, že my aj ruské vedenie často zdôrazňujeme, že to nie sú zbrane strategického charakteru. Dúfajme, že nikdy nepoužijeme tlačidlo na ich odpálenie," hovoril Lukašenko. Súčasné taktické zbrane majú podľa neho oveľa väčšiu silu ako tie, ktoré zhodili Američania na japonské mestá Nagasaki a Hirošima.   

"Jeden výbuch zabije tisíce ľudí. Je to strašná zbraň. A aby ste mohli vôbec použiť takéto zbrane, treba sa na to pripraviť. A práve to teraz robíme v rámci spoločného výcviku s Rusmi. Všetci vidíme, aká je momentálna situácia. Dochádza k eskalácii napätia, ktoré prichádza prevažne z Ukrajiny," povedal Lukašenko a dodal, že Blízky východ je v plameňoch, Irán k tomu nemá ďaleko a v ohrození je už aj Tichomorie, ktoré stojí proti Číne. 

Podľa bieloruského prezidenta je ľudstvo veľmi blízko k rozpútaniu jadrovej vojny. "Musíme sa naučiť strieľať zo samopalu a hlavne sa nedostať do situácie, kedy by mal niekto použiť jadrové zbrane. Pre nás (Bielorusko) a Rusko je to odstrašujúca zbraň," dodal na záver.

Varovanie z Kremľa 

Zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev tento týždeň prehlásil, že pokiaľ Kyjev odpáli na Rusko rakety dodané zo Západu, alebo sa do bojov na Ukrajine zapojí čo i len jeden vojak NATO, bude sa to považovať za priamy vstup západných krajín do vojny. "V takom prípade budeme musieť reagovať", priblížil. 

"Nikto sa neskryje ani v Capitol Hill, v Elyzejskom paláci ani na Downing Street 10. príde svetová katastrofa. Kennedy a Chruščov to pred viac ako 60-timi rokmi pochopili, ale títo infantilní blbci, ktorí sa chopili moci na Západe, tomu nechcú porozumieť," reagoval Medvedev. 

Viac o téme: CvičenieHrozbaJadrové zbranePoužitieRuskoMoskvaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu